Ostalo

Školske avanture u video igrama

”Au, što je škola zgodna” glasili su stihovi poznate pesme, a sem što je lečila tugu i samoću bila je uvek zanimljiva tema za video igre.

Uglavnom ste u virtuelnim školama pravili rusvaj, jer što biste se držali baš svih pravila – ipak je u pitanju igra, a i nekako je zabavnije. Nije ni tako mali broj igara za temu imao upravo ovaj period odrastanja, pa je bilo teško izabrati samo pet koje su ostale najupečatljivije. Za početak ćemo morati da iskoristimo našu vremensku mašinu i odemo u vreme pre Interneta, godine kada su igre dolazile na audio kasetama i kada moralo da se pešači do škole pet kilometara, po snegu, uzbrdo, u oba smera.

Skool Daze (1984)

Erik je problematičan momak kome se u knjižici smeše na tako lepe ocene. Jednog dana je odlučio da ukrade dnevnik iz zbornice, ali da bi došao do istog moraće da izvrši brojne zadatke po školi. Za petama su mu četvoro profesora i neki đaci, a zanimljivo je da ste svima mogli da date imena (khm, svojih nastavnika, khm, samo kažemo). Morali ste da pazite na svoje ponašanje tokom ovog pohoda jer su se za najmanje sitnice dobijale kazne u vidu pisanja redova na tabli. Ne samo to, morali ste da sprečite i druge da prave gluposti! Imajući u vidu da je na igri radilo dvoje profesora, jasno je zašto je bila toliko detaljno napravljena.

 

Mikie (1984)

Ne znamo šta je to bilo 1984. godine, ali baš je bila pogodna za igre sa ovom tematikom. Konami je tada izdao Mikie, igru u kojoj ste takođe pravili haos u školi i bežali sa časova. Ali, naslovni protagonista je imao časniji cilj – udvaranje devojci Mendi. Svaki nivo je imao srca za koja je bilo potrebno da gurnete nekoga sa stolice ili obijate ormariće kako biste ih sve sakupili čime se otvarao prolaz za dalje. Urnebesne prepreke su između ostalog bili školski domar i profesor matematike koji vas je gađao protezom, a s obzirom da je ovo bila igra za arkadne mašine njena težina nije bila nimalo naivna.

Obscure (2004)

Skoknimo nekoliko decenija unapred i promenimo žanr na survival horror. Obscure vas je stavljao u srednju školu u kojoj su počele da se dešavaju paranormalne pojave. Vodeći petorku tinejdžera moraćete da otkrijete šta se to dešava u školi (mali spoiler: ništa prijatno!) i pronađete lek za ono što je vaše prijatelje pretvorilo u stvorenja iz najgorih košmara. Svako od likova ima svoje specijalne sposobnsti, a bilo je čak moguće igrati kooperativno sa jednim prijateljem kako biste lakše savladavali užase koje je igra krila. Ukoliko ste ljubitelj Bafi ubice vampira i sličnih serija, nema razloga da vam se Obscure ne svidi, iako ne gađa da bude inteligentna parodija svega živog što je u Bafi bio lajtmotiv.

Life is Strange (2015)

Najsvežija igra na ovoj listi je miljenik naše redakcije, epizodična avantura koja takođe ima paranormalne elemente ali nije horor već drama i priča o prijateljstvu. Veći deo igre provešćete u školi, od početnog pohađanja časova fotografije, do noćnog šunjanja po učionicama i brčkanja u bazenu. Glavna junakinja Maks ima moć da predvidi budućnost ali i premota vreme što ćete koristiti da rešite neke probleme ili da ponovo bacite kofu farbe iritantnoj devojci na glavu. Ukoliko želite da isprobate igru, prva epizoda je potpuno besplatna.

Bully (2006)

Bez sumnje najpoznatija i najpopularnija igra sa ove liste, sa dobrim razlogom. Bully je klasičan Rockstar naslov, sa slobodom vršljanja po velikom svetu i pravim ”bad boy” pristupom svakoj od situacija. Uostalom, kakav bi drugačiji stav imao momak koga su pre ove izbacili iz sedam škola? Moraćete da redovno dolazite na časove, ali u međuvremenu vodite rat sa nekoliko grupa/bandi i kroz veliku kampanju zavladate školom kao glavni tabadžija. Sjajna igra koja je i dalje zabavna, a naravno oko nje se podigla velika prašina, pretpostavljate i zašto.

Koja je vaša omiljena igra sa temom škole? Da li smo možda nešto propustili na listi? Napišite nam dole u komentarima ili na našoj Facebook stranici.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top