PC

U 2016. godini na Steamu je prodato igara u vrednosti od 3,5 milijardi dolara

Ukoliko već niste čuli za popularnu platformu SteamSpy, u pitanju je najpouzdaniji i najbolji način da saznate bilo kakvu statistiku o igrama koje se nalaze na Steamu. Kao i na početku svake godine, i ovoga puta nam je osnivač portala Sergej Galionkin (Sergey Galyonkin), izašao sa obimnim člankom koji nam prikazuje detaljnu statistiku i globalna kretanja na Steamu, najpopularnijoj svetskoj platformi za kupovinu i igranje video igara.

Pre svega, tu je upadljivi fenomen da broj igara svake godine na Steamu raste neverovatnom brzinom, pa smo tako u 2016. godini dobili čak 5245 novih igara koje se mogu pazariti preko Steama. Od toga,  čak 588 novih igara se pojavilo samo u decembru 2016. godine.

Što se tiče zarade i prodaje, tu su brojke i dalje neverovatne, ali ipak nisu drastično promenjene u odnosu na 2015. godinu. Tokom 2016. godine prodato je preko 370 miliona jedinica Steam igara, u vrednosti od oko 3,5 milijardi dolara. Važno je napomenuti da se ovde radi o igrama koje se aktiviraju na Steamu, ali nisu nužno kupljenje preko samog Steama, i takođe je važno da u računicu idu sve igre bilo da su prodavane po punoj ceni, na rasprodaji ili su poklanjane besplatno.

Ovo znači da je u proseku neka igra prodata u ~6640 primeraka.

Iako brojka od 3,5 milijardi dolara deluje ogromno, zanimljivo je da ovo nije nikakav skok u odnosu na prethodnu godinu, koja je prošla sa sličnom cifrom, iako imamo preko 5000 novih igara ove godine. Razlog tome je manjak velikih AAA naslova, kao i loš prolaz na tržištu onih naslova od kojih se ove godine očekivalo puno. Takođe, dve izuzetno popularne AAA igre iz ove godine, Overwatch i Battlefield 1, se uopšte ni ne nalaze na Steamu.

Sa druge strane, u 2015. godini su se pojavile takve veličine kao što su Witcher 3 i GTA V, koje su imale neverovatne prodaje tokom 2015. godine, a čija se uspešna prodaja nastavila i tokom prethodne godine.

Neke od grafikona o situaciji i kretanju na Steamu možete videti ispod, a detaljan članak o ovome možete pronaći na ovom linku.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top