Mobile

Epic Games oštro osuđuje apsolutni monopol App i Play Store platformi

Za razliku od PC platforme, koja ima veliki broj platformi za distribuciju sadržaja, na tržištu mobilnih telefona je situacija potpuno drugačija i nepovoljna za veliki broj developera.

Kompanija Apple kod svojih telefona sama održava App Store, a isto tako i Google sa Play prodavnicom, što je dovelo do kreiranja pravog monopola na Android i iOS uređajima, vođenog od strane ove dve američke kompanije.

Taj monopol je već u prošlosti dobio niz kritika, a sada se negativnim komentarima pridružuje i direktor kompanije Epic Games, Tim Svajni. On je u nedavnom intervjuu oštro osudio “harač” koji obe platforme uzimaju od developera samo zato što se igre distribuira preko njih. To je čak 30% od zarade koju ostvari neka igra, i to ne važi samo za prodaju, već i za svaku mikrotransakciju koju kupac napravi unutar same igre.

Developerima se nimalo ne dopada to što gotovo trećina njihove zarade odlazi u tuđe ruke, a krajnji korisnici, iako to direktno ne vide, imaju najviše štete. Pošto developeri moraju ostvariti bilo kakvu zaradu od igara oni podižu cene istih, i dodaju još veći broj mikrotransakcija, loot kutija i sličnih elemenata, nepovoljnih za igrače i uživanje u krajnjem proizvodu.

Svajnijeve kritike se odnose i na prljav način borbe protiv bilo kakvog oblika konkurencije, što je Epic Games iskusio na svojoj koži sa Fortnite Battle Royale. Ova igra je uspela da zaobiđe Play prodavnicu i distribuirala se na Androidu tokom određenog perioda, ali je na kraju Epic bio primoran da Fortnite prebaci na Googleovu platformu zbog dosta konfuznosti i markiranja spoljnih aplikacija kao neželjenog softvera.

Epic Games je uspeo da na PC-u pokuša sa drugačijim pristupom i da ublaži dominaciju Steama koji takođe uzima veliki deo novca iz ruku developera, ali je situacija za pokretanje takve platforme na mobilnim telefonima dosta teška, pogotovu iz gore navedenih razloga, a dovoljno je to što vlasnici direktno drže monopol.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top