PC

Bethesda na sudu zbog navodnog sabotiranja Elder Scrolls rivala – Rune 2

Nove The Elder Scrolls igre za sada nema na vidiku, a izgleda da Bethesda želi da se potrudi da u međuvremenu ne stigne nikakav klon koji bi potencijalno uzdrmao popularnost franšize.

Tako barem misli izdavač Ragnarok, koji je zbog neuspeha igre Rune 2 pokrenuo niz tužbi, a u jednoj je sada uključena i Bethesda/ZeniMax.

Igra Rune 2 se pojavila pre oko godinu dana za PC, a odmah nakon njenog izlaska, studio koji ju je kreirao, Human Head, je iznenada objavio da se gasi u potpunosti, nakon čak 22 godine postojanja i bogate istorije za sobom. To je za Rune 2 značilo da ostaje bez preko potrebne podrške nakon izlaska, i probleme za željne igrače.

Studiji se gase širom sveta, i ništa ne bi čudilo, da odmah po gašenju Bethesda nije ozvaničila osnivanje Roundhouse Studios, sačinjenog upravo od developera iz Human Head studija. Istragom izdavača Ragnarok utvrđeno je da je Bethesda dve nedelje pred izlazak Rune 2 osnovala novi studio za Human Head developere, čime je unapred pripremljen teren. To nije sve, pošto je u tužbi navedeno da je ZeniMax(kompanija u čijem se vlasništvu nalazi Bethesda) naredio developerima da obustave rad na Rune 2.

Igra će biti puna zveri i bogova inspirisanih nordijskom mitologijom

Naravno, direktna tužba je upućena rukovodstvu i članovima studija Human Head, koji su zbog želje za novcem koji je navodno ponuđe blisko sarađivali sa kompanijom Bethesda i slali su verziju igre Rune 2 kako bi se uvidela potencijalna pretnja koju Rune 2 ima na The Elder Scrolls franšizu. Ragnarok traži 100 miliona dolara odštete zbog sabotiranja izlaska igre Rune 2 i namernog nanošenja štete kako bi se oslabio potencijal naslova nakon izlaska.

Kako se navodi u tužbi, iz ugašenog studija Human Head su zaržavali assete i izvorni kod za Rune 2, što je onemogućavalo da izdavač Ragnarok nastavi rad sa nekim drugim developerom. Izvorni kod igre je nekako vraćen izdavaču i vlasniku Ragnarok, ali se navodi da je on u jako lošem stanju sa nepotpunim ili nepostojećim elementima. Drugi projekat koji je takođe bio u izradi, Oblivion Song, je igra koja je bila u razvoju, ali je i njen napredak navodno toliko oštećen pre nego što je vraćen izdavaču, da nema druge opcije osim da se od projekta u potpunosti dignu ruke.

Što se tiče Rune 2, igru u život vraća drugi studio, i ona će se iznova pojaviti na Steamu 13. novembra, sa osveženim sadržajem i uklonjenim problemima. Kada ćemo stvarno videti da li igra ima potencijala da sa nordijskim elementima ugrozi TES.

Ako je sve ovo istina što se navodi u tužbi, da je Bethesda namerno sabotirala potencijalnu pretnju za The Elder Scrolls franšizu, i ako studio Ragnarok ima dobre dokaze za sve to, ovo će biti još jedna kontroverza za kompaniju koja je nedavno prisvojena od strane Microsofta.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top