PC

EA se suočava sa kaznom od 10 miliona evra u Holandiji zbog loot kutija

Studija koju je sprovela holandska uprava za igre na sreću – Kansspelautoriteit poznata pod nazivom Ksa, otkrila je da četiri od deset testiranih igara krši zakone o kockanju u toj zemlji i da će odgovorne kompanije morati da promene svoje strategije poslovanja. Nikakava imena nisu pominjana u tom momentu ali je agencija upozorila da će biti preduzete prisilne akcije ako se potrebne promene ne sporvedu do 20. juna te godine.

U današnjoj izjavi, Ksa je obelodanio da su odgovorne kompanije postupile u skladu sa zahtevima ali EA jedini nije preduzeo nikakve mere a kao rezultat toga pristigla je kaza u iznosu od 10 miliona evra. Pola te kazne je poslato samom izdavaču EA a druga polovina je uručena švajcarskom EA odeljenju  koje obrađuje naplatu u određenim zemljama.

Predstavnici agencije su izjavili da ove dve kompanije krše zakon o kockanju upotrebom paketića u FIFA naslovima. Zakon u toj zemlji predviđa da se igre na sreću mogu samo nuditi uz odgovarajuće licence, a ove kompanije nemaju dozvolu za pružanje igara na sreću, prema njima.

Kazna je inicijalno izrečena 2019. godine, ali je EA izneo slučaj pred sud tvrdeći da loot kutije u FIFA igrama ne spadaju pod igre na sreću kako ih je zakon o klađenju u videoigrama definisao. Okružni su u Hagu se međutim ne slaže sa ovom tvrdnjom i presudio da FIFA ispunjava sve neophodne uslove da se mehanike definišu kao igra na sreću, čime je oslobodio put Ksa agenciji za izricanje kazni.

Ksa veruje da je od ključne važnosti zaštititi ranjive grupe, poput maloletnika, od izloženosti kockanju. Odrasli će takođe imati koristi od ovoga jer će biti svesni kakav tip igre igraju. Organizacija je isto malo podbola EA, savetujući igrače FIFA, koji nisu bili zadovoljni sa načinom kako su ove mehanike funkcionisale u igri, da probleme proslede njima.

EA je potvrdio da će se žaliti na presudu. Čelnici fife su izjavili da su igrači širom sveta godinama uživali u igranju fife i njihovog Ultimate Team moda i da su razočarani odlukom koja može da utiče na holandsku zajednicu.

EA se na nekoliko svetskih frontova bori da zadrži etiketu koju su izmislili za njihove sumjnive poslovne odluke i možda ćemo biti svedoci velikog presedana u gejmingu ako jedna presuda primora kompaniju da promeni sadržaj u njihovim igrama. Ako se to desi, verujemo da će poput domina mnoge kompanije početi da izbegavaju pohlepno izvlačenje novca iz džepova svojih korisnika.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top