PlayStation 5

Resident Evil Village DEMO 2 – Utisci

Neposredno pred izlazak osmog dela čuvene franšize, PS5 igrači ponovo dobijaju priliku da uskoče u cipele Itana Vintersa. Ovoga puta za razliku od „Maiden“ demoa, dobija se propisno iskustvo i gejmplej koji nas može čekati početkom maja, konkretizujući stvari znatno više. Za razliku od Biohazarda, Itan je ovde znatno stariji i iskusniji, i jedini cilj mu je da spase ćerku zatočenu u Dimitresku zamku. Međutim, ubrzo pri dolasku u selo ispod zamka, igrač već ima sukob sa par natprirodnih bića, bilo to da je to Baba Jaga, matora veštičara koja pevuši raznorazne molitve, ili vukodlaci koje srećete u visokoj travi žitnih polja. Itanovo iskustvo sa pseudo-natprirodnim ovde dolazi do izražaja, kao i borba sa istima koja nije doživela neki veći iskorak u odnosu na Biohazard. U tih pola sata, koliko demo traje, imate priliku da isprobate pištolj i pumparicu, kao i mine koje možete plasirati za borbu sa veće distance.

Village koristi i PS5 kontroler u najboljem mogućem maniru. Često će kontroler reagovati na tip podloge po kojoj hodate, kao i adaptivni dugmići koji se menjaju prilikom korišćenja različitih oružja. Ipak, treba napomenuti da u ovih pola sata demo ne prikazuje lovačku mehaniku, kao ni prodaju stvari koje nalazite, dok je kraftovanje bazično, ali intuitivno i jednostavno.

Za razliku od prethodnika, Itan je ovde znatno glasniji, pa će često praviti komentare vezane za svoje okruženje događaje u igri. Komunikacija sa seljanima je deo same priče i pokazuje da će Village definitivno imati više interakcija sa drugim ljudima, okolinom, pa i glavnim protivnicima. Inače mračan ton priče i narativa je svakako prisutan, dok su facijalne ekspresije likova, njihova glasovna gluma i uopšte atmosfera na najvišem i najboljem mogućem nivou koji se ne može dovoljno nahvaliti. Dijalozi takođe briljiraju, kao i diverzitet likova koji se pojavljuju, iako su u tipičnom RE fazonu njihove sudbine kratkog životnog veka, jer stvarno preslikavaju različite, a istovremeno jednostavne ljude koji obitavaju inače ezoterično i jezivo okruženje. Engmatičnost priče, istočnoevropska estetika i kultura svakako su doprinele osveženje serijalu i kraj demoa će vas ostaviti u stanju u kojem ćete samo vapiti za još.

Ovaj demo svakako prikazuje i zašta je novi hardver sposoban, baš kao i prethodni, pa je dizajn malog sela preplavljenog snegom apsolutno prelep za oko. Svaki ćošak, bilo da je deo enterijera ili eksterijera celokupnog okruženja, je dobio nenormalnu količinu pažnje i Village već sada olako zauzima mesto među najlepšim igrama današnjice. Sa svime ovime, teško je ne biti optimističan povodom Capcomovog novog pulena u RE franšizi. Iako borba nije doživela neke veće promene, i sam gejmplej nije revolucionaran u odnosu na prethodnika, Village pršti ljubavlju i strašću koju je Capcom uložio u jedno pravo horor iskustvo koje nije bazirano samo na glupavim jumpscare taktikama, pa ostaje da se nadamo da će i očekivanja koja su demoi uspostavili do sada biti ispunjena.

Autor: Nikola Aksentijević

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top