PC

Capcom “krao” fotografije za Resident Evil – tužen za 12 miliona dolara

Zbog prošlogodišnjeg napada hakera koji je otkrio gomilu privatnih podataka i internih planova, Capcom se još jednom našao u neobranom grožđu.

Među fajlovima koje su hakeri otkrili, našli su se i fajlovi korišćeni u Resident Evil i Devil May Cry igrama koji sačinjavaju određene nelicencirane fotografije. Upotreba tih fotografija, njih 80, otkrivena je od strane osobe koja ih je kreirala još davne 1996. godine.

Fotografije kreatora Džudi Džuracek su objavljene u knjizi zvanoj Surfaces i predstavljaju teksture koje su namenjene za upotrebu u igrama, ali uz posebnu dozvolu. Sada je pokrenut sudski proces u kojem kreator traži nadoknadu novčane štete od čak 12 miliona dolara. U dokumentima se navodi da je Capcom fotografije koristio u različitim igrama, prvenstveno Resident Evil 4, i to oko preko 200 puta.

Takođe se navodi da se Capcom nije ni trudio da sakrije upotrebu nelicenciranih fotografija, pošto fajlovi koji su procureli zahvaljujući hakerima nose isti naziv kao i same fotografije iz objavljene knjige. Uz 12 miliona, traži se dodatna odšteta od 2.500 do 25.000 dolara u zavisnosti od fotografije, pošto su određene teksture čak korišćene i za kreiranje logoa kultne Resident Evil 4(slika ispod).

Tužba je tek na začetki i još uvek se čeka na odgovor kompanije Capcom.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top