Mobile

Fortnite konačno dobija priliku da se potpuno vrati na iOS platformu

FOTO: Epic Games

Možda je teško poverovati da višegodišnji spor između dveju kompanija, Apple i Epic Games, još uvek nije završen i da se Fortnite još uvek nije vratio na iOS platformu, barem ne u potpunosti i bez zaobilaznih elemenata. To će se razrešiti, ali tek za oko 2 godine zahvaljujući novom zakonu koji će tada stupiti na snagu u Evropi.

Kako prenosi Bloomberg Fortnite će možda ponovo biti dostupan na iOS-u zbog Apple-ovog najnovijeg projekta koji će omogućiti ”alternativnim” app prodavnicama da posluju na njihovim uređajima. Ovaj projekat je pokrenut nakon donošenja novog zakona u Evropi pod nazivom Zakon o digitalnim tržištima (Digital Markets Act), koji, između ostalog, sprečava kompanije kao što su Apple i Google da monopolizuju tržište, čime se ograničava izbor potrošača i poslovanje nezavisnih developera.

Kada ovaj zakon bude bio na snazi 2024. godine, korisnici bi teoretski mogli da koriste Google Play prodavnicu na iOS uređajima ili Apple App Store na Androidu. Ali ono što je najvažnije jeste to što će ovaj zakon omogućiti drugim kompanijama da otvore sopstvene app prodavnice.

To znači da bi se Fortnite konačno mogao vratiti na iOS uređaje. Epic Games je još u avgustu 2020. godine uveo metod direktnog plaćanja u Fortnite na Apple uređajima, koji tehnički ”zaobilazi” obavezan porez u App Store prodavnici koji Apple forsira. Nakon Epic-ovog poteza, Apple je uklonio Fortnite uz App Store-a, otkada bukte veliki legalni sukobi između dve kompanije.

Zakoni slični Zakonu o digitalnim tržištima takođe bi mogli biti doneti u drugim državama, a zvaničnici u SAD i drugim zemljama takođe se zalažu za svoje verzije ovog zakona. Izvršni direktor Epica Tim Svajni podržava uvođenje američke verzije ovog zakona, poznate kao Zakon o otvorenim tržištima aplikacija (Open App Markets Act).

Usvajanje ovih zakona ne garantuje povratak Fortnite-a na iOS, ali je ipak odličan prvi korak ka tome.

Hvala KlanRUR.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top