PlayStation 5

Sony beleži finansijske uspehe na sve strane

Kada se PlayStation 5 prvi put pojavio, dočekan je sa velikom oskudicom, delom zbog neverovatno velike potražnje, ali i kao posledica dubokih problema sa snabdevanjem. Tokom godina, konzola je postajala sve dostupnija, a 2023. godina se navodi kao najbolja u tom pogledu. Videli smo da se to odvija u svakom sledećem fiskalnom izveštaju – sa najnovijim podacima koji pokazuju da proizvođač konzole uspeva u svim metrikama.

Sony je nedavno objavio svoj najnoviji fiskalni izveštaj za Q1 FY2023 (koji se završio 30. juna) otkrivajući da je PlayStation 5 prodao još 3,3 miliona jedinica. Ne samo da je to povećanje od 0,9 miliona u poređenju sa istim periodom prošle godine, već takođe gura ukupnu prodaju PS5 konzola na 41,7 miliona – samo 7,4 miliona jedinica iza klasičnog Super Nintendo Entertainment System (SNES).

Druga značajna tačka rasta uključuje ukupan broj mesečno aktivnih korisnika, dostižući 108 miliona (povećanje od 5 miliona u odnosu na isti period prošle godine). Pored hardvera, prodaja softvera takođe je videla povećanje, sa 3 meseca u Q1 FY2023 koja su sakupila više od 56,5 miliona prodaja (u poređenju sa 47,2 miliona prošle godine u istom periodu).

Zanimljivo je da je jedna od retkih metrika koja je doživela pad bila odnosa prodaje fizičkih prema digitalnim igrama. U Q1 2022 je 79% svih prodaja softvera bilo digitalno, što je od tada opalo na 72% do Q1 2023. Samim tim, kupna prodaja softvera je porasla, pa je ovaj pad donekle nebitan.

Bilo je zanimljivo videti uzlaznu putanju koju je Sony uspeo da pronađe u ovoj generaciji. Iako je možda počeo sporo, 2023. godina pokazuje da je deveta generacija igara tek počela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top