PLAY! ; PLAY! Zine

Glasovni glumci najavili štrajk

Industriji video igara predstoji veliki problem. The Screen Actors’ Guild će 21. oktobra pokrenuti štrajk, kao kulminaciju loše finansijske pokrivenosti glasovnih glumaca koji se pojavljuju u video igrama.

Video igre su odavno po profitu ispred filmske industrije i, iako donose velike količine novca, određeni segmenti industrije nisu plaćeni ni blizu ekvivalentnih iz filmova. Poznato je da glumci dobijaju mnogo manje novca kada pozajmljuju svoje glasove u video igrama nego u (animiranim) filmovima, često radeći daleko više nego za materijal koji ide na filmsko platno. Gaming industrija dobija kritike od sindikata koji brane glumce jer isti bivaju unajmljeni za poslove van delatnosti sindikata ili se jednostavno za igre unajmi neko ko nije iz branše. Sami glumci imaju podosta razloga da se žale, naročito kada u višesatnim sesijama moraju da snimaju urlike i slično čime mogu da oštete svoj glas.

Pregovori traju već nekoliko meseci i narednih dana će ući u najžučniji deo i advokati sa obe strane oštro brane svoju stranu. Po nekim izjavama, glasovni glumci za svoj rad dobijaju više od 100 dolara po radnom satu plus benefite, dok neki zarađuju i mnogo više. Ali, nije svako Nolan Nort ili Dejvid Hejter, pa samim tim i potreba za ovako drastičnom akcijom.

Subscribe na naš YouTube za uvek najnovije video opise!