PC

Denuvo zaštita uklonjena iz najnovijeg DOOM-a

Borba velikih izdavača za prodaju što više kopija igre tokom prvih nedelja je uvek bila mač sa dve oštrice. Sa jedne strane je proizvod u koji je uloženo dosta novca, a sa druge legitimni korisnici čije iskustvo sa igrom neretko biva pokvareno zbog drakonskih mera zaštite (samo se setite užasa zvanog Starforce).

Denuvo je DRM koji je sada najrasprostranjeniji kada su takozvana AAA izdanja u pitanju. Videli smo tu zaštitu u Just Cause 3, Dishonored 2, ali i novom Doom-u. Svrha Denuvo je da zaštiti igru u tim ključnim prvim nedeljama od nelegalnog kopiranja i distribucije, međutim nisu svi oduševljeni i od njenog pojavljivanja u Lords of The Fallen su kružile priče da skraćuje životni vek hard diskova i šteti performansama same igre zbog često čitanja i pisanja podataka u folderu.

Zato je mnoge obradovao najnoviji patch za Doom kojim je Denuvo potpuno uklonjen iz igre, jer ne mali broj PC igrača bojkotuje ovu zaštitu i odlučuju da ne kupuju igre koje je koriste, naročito ne u prvim mesecima prodaje. Bethesda je uklonila zaštitu iz igre bez ikakve najave, čak ni fusnote u spisku zakrpi koje donosi najnoviji patch, već od entuzijasta koji analiziraju sve promene u igri pokušavajući da otkriju šta se novo sprema za Doom.

Uklanjanje Denuvo zaštite iz igre je donekle bio očekivan potez. Doom su hakerske grupe već uspele da ”razbiju”, a ovaj potez bi, nadamo se, trebalo da otvori igru ka modovanju i potencijalnoj prodaji na drugim mestima kao što je GoG ili da se na Humble sajtu ponudi DRM-free verzija za sve koji žele da se igraju offline.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top