Vesti

E3 2016: Igrali smo Gwent

CD Projekt RED nas je iznenadio prethodne nedelje najavom kartične igre Gwent, s toga nismo mogli da odolimo a da ne posetimo stare prijatelje iz ove kompanije i pogledamo o čemu se radi.

Gwent je igra sa kartama unutar Witcher univerzuma, koju ste ujedno mogli da igrate u Witcher 3 igri kao jednu od mini igara. Konačno, CD Projekt RED ekipa je odlučila da Gwent lansira kao kompletnu igru, pošto su dobili hiljade i hiljade mailova od strane fanova da naprave Gwent kao standalone igru.

1_deck_builder

Ono što ovu igru čini jedinstvenom je – igranje na best of 3 odnosno na dve pobede. Svakom pobedom dobijate polovinu krune, kada skupite celu krunu, pobeđujete i u meču. Ovo je ujedno veoma važno jer gubitak runde može biti i strateški potez, kako biste u naredne dve mogli da pobedite protivnika, u slučaju da odigrate pametno, pa su runde međusobno, na taj način, povezane.

Karte su jedini resurs koji u igri imate, ništa više od toga i konačno, strategija ali i obmana jesu jedne od glavnih stvari u Gwentu. Naslov, kao što je poznato igračima Witcher 3, ne zasniva sebe na napadanju protivnika već na “jednostavnom” skupljanju poena, gledajući karakteristike svake od karata koje izvlačite na talon i njihovom postavljanju na pravilne položaje, uz kombinovanje više karata odjednom i njihovih specijalnosti, kako biste dobili što veći skor. Kada iskoristite sve karte i vi i protivnik i završite postavljanje na talon, igrač koji ima veći skor odnosno broj poena, osvaja tu rundu.

2_gameplay

Igra je vizuelno u potpunosti drugačija od one u Witcher 3 – tabla je redizajnirana, imate veliki broj korisnih informacija sa svih strana oko toga koje karte imate, koje karte ste već izbacili, šta je protivnik odigrao i slično.

Protivnik je obeležen crvenom bojom, vi ste plavom. Svaka strana podeljena je na tri reda koje čine tri tipa vojnika – oni koji napadaju na blizinu, oni koji napadaju iz daljine i teško naoružanje u poslednjem redu. Ono što je možda i najvažnije je da je igra u potpunosti rebalansirana u odnosu na onu iz Witcher 3, što znači da nećete biti u posebnoj prednosti u slučaju da ste Gwent igrali kao ludi u W3.

7_Tutorial-how_to_win

Gwent ima online mutliplayer, naravno i gomilu novih karata, nove mogućnosti i mehaniku.

Zatvorena beta kreće na Xbox One i PC u septembru, a nakon toga i na PlayStation 4. Igra je free 2 play ali ćete imati i mogućnost da kupite nove pakete karata, što je način na koji će igra zarađivati. Dizajneri su odlučili i da vam daju mogućnost da birate tri karte iz špila ponuđenih, kada kupite novi špil, dok ćete ostale karte, njih 4, dobiti po slučajnom odabiru. Na taj način možete da sami birate koje karte ćete da pravite u svom špilu kako bi što bolje odgovarao tipu špila koji pravite i stila igre koji propagirate.

6_Your_hand

Nakon lansiranja, ekipa planira da ubaci i nove mogućnosti, nove priče, nove zadatke i još mnogo toga drugog, a ono što žele da urade već od starta jeste da u Gwentu obrade teme i priče iz Witcher 3 koje nisu dovoljno ili čak uopšte istražene do sada u Witcher univerzumu, tako da će za one koji prate Witchera Gwent doneti mnogo toga zanimljivog. Pored igranja kartama, sami izbori među borbama doneće i dalji razvoj priče u određenom smeru, a obećanje dizajnera je da će svaka kampanja u Gwentu nuditi oko 10 sati igre.

Nakon što završite dijaloge u igri i ispratite priču, igra se prebacuje u izometrijski mod u kojem kontrolišete glavnog lika. Na početku je to Geralt, ali će se likovi vremenom menjati. Igra je zamišljena kao open world igra, tako da možete istraživati “do mile volje” i tražiti skrivene nivoe, lokacije, delove i naravno u njima važne predmete, karte i poboljšanja.

3_factions_grab_a_chair_you_are_one_of_us

Kroz singleplayer kampanju, prateći priču, otkrivate nove karte koje dodajete u svoj špil. Ovde je važno reći i da se karte iz singleplayer moda ne prenose u multiplayer, već ćete u tom modu morati da ih zaradite na već pomenute načine – ponovnim igranjem ili kupovinom.

Na početku svake borbe možete zameniti do tri karte i potom krenuti sa okršajem. Svaki igrač poseduje lidersku kartu koja donosi specijalne bonuse za igrača koji je izvuče i postavi na talon. U igri postoje i premium karte, koje se po ničemu ne razlikuju od običnih, osim što su animirane – niti ih možete kupiti niti dobiti na bilo koji drugi način, već isključivo kroz slučajno dobijanje iz novih paketa. Pored karata koje predstavljaju likove,možete izvući i bonus karte koje utiču na vremenske prilike, izazivaju druge specijalne efekte i još mnogo toga drugog.

4_bluff_your_way_to_victory

U igri trenutno postoje četiri fakcije koje imaju svoje specifične karakteristike i mogućnosti i sve su naravno dobro poznate iz Witcher univerzuma.

Igra je nanapadna, opuštena, prilično zanimljiva i lako se uči. Naravno, da biste je masterovali potrebno je da joj se posvetite u većoj meri, a nije li tako sa svim naslovima ovog tipa? Bilo kako bilo, jedva čekamo novu priliku da isprobamo Gwent, najverovatnije u Kelnu, a potom i zaigramo betu u septembru.

Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top