Vesti

Britanac prvi Evropljanin optužen za “swatovanje”

Dvadesetjednogodišnji Britanac Robert McDejd (Robert McDaid) je prvi Evropljanin kome će se suditi za “swatovanje” u istoriji ove neslavne prakse.

Ukoliko vam je izraz nepoznat, radi se o veoma opasnoj praksi “podvale”, osvete ili jednostavno terorizma pojedinaca prema drugim osobama, najčešće gejmerima, u kojoj se kulturi ova “šala” i razvila. Naime, pojedinac bi nazvao “crvenu liniju” za prijavu terorizma koju bi zatim uz prijavljivanje ozbiljne situacije uputio na adresu žrtve, gde bi momentalno došao SWAT tim, što često može da ima i fatalne posledice, posebno ukoliko nesvesna žrtva ne odreaguje kako treba na prisustvo SWAT odreda.

Robert McDejd je optužen da je zajedno sa njegovim američkim prijateljem Zakari Lijem smestio jednom drugom gejmeru, Tajran Dobsu (Tyran Dobbs) upravo ovakav scenario. Rober je pozvao broj za prijavu terorizma, predstavio se kao Tajran Dobs i pretio da je naoružan puškom i eksplozivom i da će krenuti u pokolj ukoliko mu se ne isplati 15 000 dolara.

SWAT odeljenje je odmah došlo pravom Tajranu na kuću, i iako je ovaj spavao i probudio se ne znajući šta se dešava, upucali su ga dva puta u lice i grudi, što mu je nanelno teške povrede frakture lobanje i nagnječenja pluća, ali je ipak u stabilnom stanju.

I Robert i Zakari su brzo locirani i sada će im se suditi u SAD, i ukoliko budu osuđeni, preti im kazna od 20 godina zatvora. Prijave swat timovima/policiji su postale posebno popularne u doba razvoja strimovanja na Twitchu, kada su posmatrači iz zabave ovu veoma opasnu stvar radili poznatim strimerima, kako bi gledali uživo takve scene, a kako to izgleda, možete videti ispod u jednom od najpoznatijih primera:

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top