PC

Valve će od sada uklanjati “review bombing” ocene iz ukupnog skora igre na Steamu

Ukoliko redovno pratite vesti iz industrije igara, znate da je poslednjih godina na Steamu jedna od alatki besnih igrača da iskažu svoje nezadovoljstvo i bombardovanje negativnim ocenama na Steamu, takozvani “review bombing”.

U osnovi, kompanija koja je izdavač/kreator igre uradi nešto što se igračima masovno ne sviđa, i oni kao metodu “kazne” primene bombardovanje negativnim recenzijama igre na Steamu, što za rezultat ima generalno smanjenje ukupne ocene koju igra ima.

Ovo je jedna od stavki koju su developeri smatrali kao veoma nepravednom prema njima, jer ne govori o kvalitetu same igre. Jedno od poslednjih velikih “bombardovanja” bilo je ono koje su doživele Metro igre zbog prelaska na Epic Store.

Valve je septembra 2017. godine uveo prvu metodu protiv ovoga, ali izgleda da ona nije dovoljna, tako da se sada preuzima sledeći korak. Od sada će postojati sistem koji će pronaćio anomalije u ocenjivanju igara, i zatim taj sistem šalje taj info timu ljudi zaduženim da to prate. Oni analiziraju tu anomaliju u ocenama, i ukoliko zaključe da je review bombing došao kao rezultat nečega što nije direktno povezano sa samom igrom i njenim kvalitetom, taj blok ocena će biti uklonjen iz ukupnog skora igre, ali će same recenzije ostati.

Ipak, ukoliko spadate u korisnike kojima su i “review bombing” ocene bitne, uvek možete ostaviti uključenu opciju da se u ukupnom skoru računaju sve ocene, pa i one koje su se desile za vreme bombardovanja negativnim ocenama, ali će to od sada po “default” podešavanjima biti isklječno, morate ga ručno vratiti nazad.

Ova odluka ima i dobrih i loših strana, a ukoliko vas interesuje detaljno rezonovanje iza ove odluke, pročitajte zvanični blog post na Steamu po ovom pitanju.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top