PC

U Koreji od sada i do dve godine u zatvor zbog “bustovanja” naloga u igrama

Da je Južna Koreja daleko ispred svih kada su u pitanju zakoni i uređenost sveta video-igara, nije nikakva tajna.

Zemlja u kojoj se rodio esport krajem prošlog veka je i prirodno vodeća “sila” u ovoj oblasti, što se vidi i po uspehu njihovih esportista gde god da se okrenemo.

Ove uspehe redovno prate i zakonske regulative, pa tako i one koje se tiču onih negativnih strana. U Južnoj Koreji se stvari poput pravljenja hakova i varanja za igre, nameštanja esporta mečeva i druge vrste mahinacija uzimaju veoma ozbiljno i dobro su regulisane zakonom, a sada je na red došlo i bustovanje naloga u igrama.

Ukoliko ne znate o čemu se radi, u pitanju je situacija kada nekom ko je mnogi bolji od vas u nekoj igri date vaš nalog, u recimo u League of Legends, i onda taj igrač za novčanu nadoknadu (ili džaba ako vam je prijatelj) igra na njemu dok vas ne podigne u Lige koje su značajno iznad vašeg ranga.

Na ovaj način se remeti balansirani matchmaking sistem i indirektno se oštećuju drugi ljudi na Ladderu, zato što ste vi na nepravedan način napredovali u igri.

Ovaj zakon je usvojen još decembra prošle godine, ali je sada tek stupio na snagu. Njime se bustovannje naloga svrstava u pravno regulisani zločin, i potencijalne kazne za bustere su do dve godine zatvora i do 20 miliona vona novčane kazne, što je oko 18 000 dolara. Osim klasičnog bustovanja, zakon obuhvata i određene oblike duo igranja i “nošenja” u više rankove, kao i još neke druge oblike koji se mogu definisati kao nepravedna pomoć

Naravno, zakon nije crno-beo i gledaće se od situacije do situacije i od igre do igre, odnosno pre svega kako same kompanije to regulišu u svojim igrama, a ovaj zakon je tu samo da im pomognu da te regulacije i sprovedu u delu.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top