Nintendo Switch

Čak trećina developera odložila izlazak igara zbog problema izazvanih korona virusom

Retko ko se može pohvaliti da je 2020. godina imala pozitivan ishod na nekom polju, već se nažalost sve više svodi na nizanje negativnih stvari, za koje je mahom zaslužna pandemija korona virusom.

Da u industriji video igara neće biti drugačije, videlo se još na samom početku pandemije, sa nedostatkom Nintendo Switch konzola, i problema i razvoju naslova od strane kineskih developera. Kako se virus COVID-19 širio ka zapadu, tako je sve više studija i kompanija bilo primorano da zatvori svoja vrata i da zaposleni pređu na režim rada od kuće.

Prema anketi sprovedenoj od strane organizatora događaja Game Developers Conference, čak 70% developera je moralo preći na režim rada od kuće, što je samo jedan u nizu problema. Zahvaljujući tom istraživanju, otkriveno je da je čak trećina(33%) developera bilo primorano da odloži izlazak igre ili igara, zbog problema koji su nastali zahvaljujući pandemiji korona virusa.

Od problema se navodi usporena tranzicija na rad od kuće, nedostupnost porebnog hardvera(development kitova), dodatni pritisak i stres na developere, što je izazvalo smanjenu produktivnost, kao i logistički problemi. Ovo su samo neki od faktora, ali mahom najzaslužnijih za većinu odlaganja. Neka odlaganja igara se praktično nisu ni osetila, koja su bila samo nedelju ili dve, pa imamo i naslove koji su odlagani po nekoliko puta za po par meseci, kao što je recimo Cyberpunk 2077.

Najveći problem za developere je svakako priprema za dolazak naredne generacije konzola, pošto pristup moćnom hardveru nema svako iz udobnosti svog doma, ali su kompanije za jakim finansijskim sredstvima, kao u slučaju Microsofta to premostile cloud gejmingom.

Na osnovu ove ankete, developeri koji nisu odložili svoju igru otkrili su da je korona virus ipak uticao negativno na razvoj, ali tačne posledice nisu otkrivene. Verovatno se misli na odluke da se određeni sadžaj iz igara ukloni i da se kasnije doda kroz ažuriranja kako bi se izbeglo pomeranje datuma izlaska.

Nadamo se da će se ovaj negativni trend odlaganja igara ublažiti u narednim mesecima, nasuprot mračnijim prognozama vođe Xbox brenda, pošto su se developeri sada navikli na rad od kuće, a u samoj anketi se navodi da bi mnogi želeli da tako nastave i nakon završetka pandemije.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top