PC

Doom je sada moguće igrati i na… krompirima?

Fraza “Can it run Doom?” je više preraslo u pravi izazov za igrače širom sveta, pošto je ovaj kultni naslov Džona Romera iz 1993. uspešno zaigran na nizu različitih i prilično nesvakidašnjim uređajima.

Videli smo Doom na frižiderima, na starijm(neuništivim) Nokia telefonima, pa čak i na testu za trudnoću. A ako to nije bilo dovoljno, Doom je sada moguće igrati i na krompirima, pa donekle.

Kao što već verovatno znate, krompiri se koriste za razne bezazlene eksperimente u školama, pošto oni poseduju fosfatnu kiselinu koja se pomoću novčića i cinkom obloženog materijala hemijskom reakcijom pretvara u električnu energiju.

Jutjuber Equalo je rešio da to prenese na novi nivo i da električnom energijom iz armije krompira stvori dovoljno energije kako bi se igrao kultni Doom. Equalo je skuvao gomilu krompira sorte Russet, koji navodno generišu najviše električne energije, dok sam proces kuvanja podiže amperažu.

Cilj je bio da krompiri napajaju Raspberry Pi Zero uređaj koji ima jako niske zahteve za energijom koja ga napaja. Međutim, oko 45 kila krompira nije bilo dovoljno da se Doom zaigra na ovom organskom izvoru energije, ali je jutjuber našao odličnu alternativu i nije dozvolio da se krompiri ukvare dok ne ostvare zacrtano.

Alternativa na Pi Zero je čuveni TI-84 kalkulator, na kojem je moguće igrati Doom, normalno i koji troši znatno manje električne energije. Za potrebu ovog eksperimenta izvađene su baterije i kalkulator je povezan direktno na krompire, koliko god to suludo zvučalo, i zaigrao je Doom.

U slučaju apokalipse i nestanka električne energije na koju smo navikli, eto načina da se nešto zaigra. Samo bismo morali da se izborimo sa neprijatnim mirisom.

Ovo je potato PC u pravom smislu, pardon kalkulator.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top