Vesti

Američki političari i dalje imaju problem sa GTA V

Broj krađa automobila se u Čikagu povećao u zadnjem periodu, ali budite bez bridge jer su određeni predstavnici smislili novi način kako da reše taj problem. Dobro nije baš novi, ali je jedan oblik nacrta zakona koji predlaže zabranu prodaje nasilnih video igara o kojima smo se naslušali prethodnih decenija. Predstavnik Markus Evans želi da izmeni zakon o nasilnim video igrama krivičnog zakona iz 2012. godine. Sva sreća pa igre i druge medije štiti prvi amandman.

Zakon ne navodi određene igre ali je izgleda prvenstevno usmeren ka Grand Theft Auto igrama u kojima igrači, pored ostalog, mogu da kradu vozila od NPC-jeva pa predlagači izmena idu toliko daleko da žele da dokažu da postoji veza između ovih sadržaja i realnih problema. Nacrt zakona takođe želi i da proširi definiciju ‘’nasilnih igara’’ koja bi sadržala čitav niz radnji koje bi okarakterisale igru naslinom počev od krađa, psiholoških povreda pa sve do težih oblika. Ovi zakoni su više puta oboreni kao neustavni a čak je i država Kalifornija izgubila na vrhovnom sudu Amerike. Baš kao i knjige, predstave i filmovi koji su nastali pre njih, i igre komuniciraju ideje i društvene poruke a u ustavu je naznačeno da individua šravi moralni i estetski sud o ovakvim delima.

Teško da će i novi predlog zaobići ovu prepreku a Asocijacija za softversku zabavu je rekla povodom ovoga da jednostavno nike moguće naći dokaze koji povezuju interaktivnu zabavu i nasilje u društvu, iako sve pogađa problem u Čikagu. Možda rešenje problema leži u temeljnom ispitivanju stvarnih faktora koji dovode do takvog ponašanja ljudi?

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top