PC

Valve kažnjen sa 1,6 miliona evra u EU zbog geoblokiranja

steam beta

Još u aprilu 2019. godine saznali smo da Evropska komisija pokreće antitrust istragu o geografskom blokiranju sadržaja. Istraga je obuhvatila nekoliko velikih izdavača igara, uključujući Valve, ZeniMax, Capcom, Bandai Namco, Focus Home Interactive i Koch Media. Na kraju, EU je 2021. godine kaznila kompanije zbog prakse geografskog blokiranja. Valve se naravno žalio, kao što je to činio mnogo puta u prošlosti kada su izrečene kazne. Sada, dve godine kasnije, Valve je izgubio žalbu.

U slučaju kompanije Valve, EU je kaznila kompaniju sa 1,6 miliona evra. Ostale kompanije navedene u žalbi su takođe kažnjene, pri čemu se od ZeniMax traži 1,6 miliona evra, Focus Home Interactive preuzima kaznu od 2,8 miliona evra, a od azijskih Capcom i Bandai Namco se traži manje od 400.000 evra zasebno.

Valve se žalio na antitrust odluku EU, tvrdeći da nosioci autorskih prava treba da imaju pravo da naplaćuju različite cene u određenim regionima. Međutim, Opšti sud EU je ove nedelje potvrdio presudu, navodeći da autorsko pravo “ne garantuje mogućnost zahtevanja najviše moguće naknade ili da se ponaša na način koji bi doveo do veštačkih razlika u cenama između podeljenih nacionalnih tržišta”.

Za malo pozadine, otkriveno je da je nekoliko izdavača blokiralo aktivaciju ključeva za PC igre kupljene u određenim zemljama EU, uključujući Rumuniju, Estoniju, Letoniju, Mađarsku, Poljsku, Litvaniju i Češku. Geografske blokade su postavljene kako bi se sprečilo korišćenje VPN-a za iskorišćavanje nižih cena igara u ovim zemljama. Međutim, to je takođe kršenje pravila jedinstvenog tržišta EU.

Nije jasno da li će Valve podneti još jednu žalbu, prebacujući slučaj na viši sud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top