PLAY! ; PLAY! Zine

GTA V uči programe za automatizovane automobile

Ukoliko bar malo pratite auto industriju ili generalni razvoj tehnologije, znate da je trenutno jedan od hitova i glavni pravac razvoja okrenut ka vozilima kojima nisu potrebni vozači, odnosno automatizovana vozila u kojima vi samo sedite, a program sve radi za vas.

Međutim za razvoj ovakve tehnologije je potrebna ogromna količina vremena i pre svega gomila prakse i testiranja za AI, kako bi naučio šablone i ponašanja koja će mu biti korisna u stvarnom svetu.

Kako stvarni svet, iz očiglednih razloga, nije pogodan za ovakva testiranja, jer donosi previše rizika, a “kontrolisana” okruženja jednostavno ne mogu da adekvatno postave sve neočekivane situacije na koje program treba da se navikne, razvojni timovi su se okrenuli jedinom logičnom odgovoru – GTA V.

GTA V sadrži preko 260 vrsta automobila, 14 različitih vremenskih uslova i na hiljade NPC ljudi koji se nasumično i sa random ponašanjem kreću po mapi, sa veoma bogatim reljefom i infrastrukturom koja uključuje mostove, raskrsnice, reke, male i velike puteve, auto-puteve, pruge…

Dejvid Baket iz kompanije Neo, koja ima za cilj da uvede automatizovana vozila na ulice SAD do 2020. godine, kaže da je jednostavno GTA V najbolja i najopširnija simulacija ikada i da je zato veoma pogodna za testirnje njihovog softvera, pogotovo što sve situacije mogu iznova i iznova da simuliraju, kako bi prikupili najpreciznije podatke i u skladu sa time pristupili problemima sa kojima se suočavaju u programiranju ovih programa.

Subscribe na naš YouTube za uvek najnovije video opise!