PC

Drama i razdor autora Limbo i Inside

Jula prošle godine, suosnivač kompanije Playdead, Dino Pati, je javno obelodanio da nakon deset godina napušta kompaniju, praktično odmah nakon što je izašla njihova druga igra Inside.

Arnt Jensen i Dino Pati su dva suosnivača i vlasnika kompanije Playdead, koji su firmu zajedno osnovali decembra 2006. godine. Iako je odlazak Dina iz kompanije delovalo “normalno”, nova otkrića su ovih dana pokazala da je u pitanju poprilično “prljav” raskid saradnje.

Kako javlja danski časopis Børsen, do neslaganja između ovo dvoje partnera dolazi prvi put 2015. godine, kada je Dino počeo da bude sve glasniji kako se u kompaniji praktično ništa ne dešava i kako samo dve igre u 10 godina postojanja nije dovaljno.

Ipak, kako to obično biva, to pravog neslaganja je došlo kada se odlučivalo o tome ko je zapravo vlasnik igara, Pati ili Arnt, i njih dvojica praktično nisu reč progovorili još od leta 2015. godine, i sva njihova komunikacija se odvijala preko advokata.

Prvi ozbiljni obračun se desio kada je Jensen napisao da je “nakon dugog razmatranja, shvatio da mora ići drugim putevima i pronaći nove načine da iskaže svoju kreativnost”, što je Dino Pati shvatio kao njegovu želju da ode, pa je samovoljno potpuno izbrisao Jensena iz Playdead CVR registra (Central Business Register). Naravno, advokati su odmah reagovali i ukazali da se radi o povlačenju sa mesta kreativnog direktora, ne i iz vlasništva kompanije.

Na kraju je danski poslovni sud primorao Dino Patija na odluku da napusti kompaniju zbog ovog i ostalih rastućih problema i nesuglasica dvojice vlasnika kompanije, ali je Jensen morao da plati Patiju 50 milona danskih kruna (oko 7,2 miliona evra) kako bi otkupio njegovih 49% akcija u firmi.

Dino Pati je rekao da smatra da nije dovaljno plaćen za stvarnu vrednost kompanije i da bi u svakom trenutku dao tih 50 milona kruna da mu se vrati 49% vlasništva firme. Rekao je da se osećao veoma loše zato što je isteran iz kompanije, i da je sve to veoma emotivno primio, kao da je “raskinuo desetogodišnju vezu sa devojkom”. Jensen do sada još uvek nije davao nikakve komentare o svemu ovome.

Ko bi rekao da iza ovako lepih igara stoji ovakva drama, ali novac izgleda kao po običaju iskvari ljude.

 

 

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top