Gadgets

HARDWARE: Sandberg Hailstorm

Ovaj tekst je originalno izašao u junskom broju časopisa Play!Zine, koji možete besplatno preuzeti na ovom linku.

Proizvođači se sve više trude da zauzmu neki segment gejming i esport tržišta, i takav slučaj je i sa kompanijom Sandberg. Sada nam je pod ruke došla njihova prva mehanička tastatura nazvana Hailstrom – ledena oluja. Moramo priznati da nam se ime jako sviđa.

Solidna izrada

Kao što smo i navikli kod mehaničkih tastatura, tako i Hailstorm kada izvadite iz kutije daje dosta robustan osećaj. Treba napomenuti da ipak nije toliko teška kao neki drugi modeli mehaničkih tastatura, ali deluje vrlo izdržljivo. Sa donje strane se nalaze gume koje tastaturu drže vrlo lepo na radnom stolu, a možete i podešavati nagib preko standardnih, ali ipak malo ojačanih, nožica. Tastatura poseduje i odmor za ruke ali je on presvučen nekom hrapavom plastikom koja i nije baš najprijatnija na dodir, iako svakako onemogućava klizanje. S obzirom da smo se prethodnih nekoliko brojeva navikli na zaista izuzetne palm restove koji stižu uz Razer modele, moramo priznati da je ovo definitivno mnogo lošije rešenje.

Sam dizajn tastaure je izrazito „gejmerski“, sa nekim futurističkim mehaničkim detaljima. Svi tasteri su opremljeni RGB osvetljenjem koje se može podešavati iz priloženog softvera (zapravo se dobija i mini cd sa softverom, što je u današnje internet vreme vrlo neuobičajeno). Sa strana se nalaze i neki još prorezi, poput „nitro“ skala u igrama, koji su takođe prosvetljeni i njihovo se ostvetljenje može menjati nezavisno od samih tastera, tako da se mogu dobiti vrlo interesantne kombinacije. Na gornjoj strani se nalazi i neka vrsta izbočine sa logotipom koji je takođe prosvetljen. Sve u svemu, ako ste ljubitelj dizajna iz pojedinih SF filmova, ova tastatura može imati vrlo lepo mesto na vašem stolu.

Kabl koji dolazi uz Hailstorm je poprilično debeo, končanog tipa, a na kraju se nalazi pozlaćen i poprilično veliki USB konektor koji će svakako moći da izdrži mnogo upotrebe. Treba naglasiti da zbog samog dizajna ova tastatura na stolu zauzima malo više prostora nego što je uobičajeno.

Srce svake gejmerske tastature – tasteri

Sandberg Hailstorm dolazi sa mehaničkim tasterima koje potpisuje firma Outemu, a dolaze u Blue varijanti. U suštini se radi o svičevima koji su uporedivi sa Cherry MX Blue varijantom. Radi se o tasterima koji imaju vrlo izražen „klik“ i na to se treba navići ukoliko niste koristili slične ranije, pogotovu ukoliko računar koristite u prostoriji zajedno sa drugim ukućanima jer će svi sigurno primetiti vaše sada vrlo zvučno kuckanje i igranje. Taktilni osećaj je jako dobar i u tom smislu je jako dobra kako za kucanje tako i za igranje.

Gornji red tastera u kombinaciji sa Fn tasterom ima i multimedijalne opcije, kao i mogućnosti za podešavanje osvetljenja. Tu je i softver preko koga možete napraviti profile za igranje različitih igara ili praviti makro komande.

Svako traži svoje mesto na tržištu

Sandberg je firma koja se i dalje probija na tržištu gejming periferija, ali moram priznati da mi lično nije baš jasan njihov nastup. Recimo dizajn Hailstorm tastature je svakako vrlo interesantan i privući će kupce, kvalitet izrade je sasvim solidan i generalno se radi o solidnom proizvodu, ali je cena verovatno previsoka jer se u inostranstvu kreće negde oko 100 eur što bi verovatno kod nas značilo još i više. To je već cenovni rang u kome se za malo više para mogu naći proizvodi koje potpisuju Logitech, HyperX, Steelseries ili Razer, imena koja su u svetu gejming periferija mnogo duže i imaju mnogo veću reputaciju.

Sa druge, strane odluka da se ne koriste Cherry MX mehanički tasteri već njihova nešto jefitnija alternativa svakako neće privući veliki broj ljubitelja mehaničkih tastatura. Slične eksperimente sebi mogu da dozvole Razer ili Logitech sa sopstvenim mehaničkim tasterima iza kojih stoje godine in-house razvoja, ali svi ostali u ovom cenovnom rangu praktično koriste ono što nudi Cherry MX.

Kada sve to uzmemo u obzir Sandberg Hailstorm jeste proizvod solidnog kvaliteta i interesantnog dizajna, samo ostaje pitanje da li pravi ljubitelj mehaničkih tastera za malo više novca može dobiti dosta više.  I tu leži prava dilema na današnjem tržištu periferija – nema više loših uređaja, ostaje samo pitanje kako dobiti najviše u datim okolnostima, a mi ćemo se svakako potruditi da vam ukažemo na neke proizvode koji u tom smislu odskaču.

Model Sandberg Hailstorm
Tip Mehanička tastatura
Tasteri Outemu Blue tasteri
Dodatno RGB osvetljenje, naslon za šake

AUTOR: Miloš Hetlerović

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top