PC

Istraživanje otkrilo da i svinje mogu da nauče da igraju video igre

Svinje prati loša reputacija čitav život, ali u današnja moderna vremena saznali smo da i ove velike slaninice uopšte nisu neinteligentne koliko se u prošlosti mislilo, a svako ko je radio ili imao prase kao kućnog ljubimca će vam reći da su zapravo bistre životinje. U novoobljavljenom naučnom članku, četri svinje su naučene da igraju najosnovnije oblike video igara koristeći svoje njuške da upravljaju džojstikom i rezultati su vrlo interesantni. 

Početnici gejmerske škole pod imenom Hamlet, Omlet, Eboni i Ajvori su igrali igru u kojoj su pomoću džojstika pomerali kursor na ekranu i pogađali mete. Životinje su u početku dobijale hranu kao nagradu kada pogode ali se posuda sa hranom pokvarila u toku testiranja. Uprkos nedostatku nagrade za uspešno izvršen zadatak, životinje su i dalje nastavile da prelaze nivoe kada su ih istraživači podstakli. 

Postojala je i razlika u veštinama između testiranih suibjekata. Hamlet je malo bolje ciljao od Omleta a razlika je bila mnogo veća između Ebonija, koji je pogađao mete sa 34% uspešnosti a Ajvori 76%. Postupci nisu bili puka sreća jer su svinje razvile vezu između pomeranja džojstika i pomeranja kursora. Rezultati nisu iznenadili ljude koji svakodnevno rade sa svinjama, tako da je možda vreme da se krene sa Minecraft treningom? Slični eskperimenti su pokušani na šimpanzama i drugim majmunima koji su zbog plačeva ispunili mnogo veće zahteve od istraživača. 

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top