Vesti

Četrdeset osumnjičenih za pranje para na Twitch-u

Četrdeset ljudi iz jedanaest različitih provincija je završilo juče u turskoj policiji jer su osumnjičeni da su koristili platformu za strimovanje, Twitch, kako bi oprali novac. Prema turskim medijima, osumnjičeni su optuženi da su koristili ukradene kreditne kartice za kupovinu Bits-a (virtuelna valuta na Twitch veb-sajtu). Tu valutu su nakon toga slali strimerima, koji su prevarantima isplaćivali sumu u realnom novcu, sa povraćajem u iznosu od 70 do 80 procenata.

Ako bi varalica kupila na primer 1,000 Bits-a za 10 dolara, na ovaj način su mogli da izvuku 7 ili 8 dolara sa ukradene kartice, a strimeru ide razlika u ceni. Kada se sve sabere, organi veruju da je skupljeno oko 9.8 miliona dolara putem ove prevare. Policija je našla dokumente i poruke stare i preko dve godine, tako da se čini da ova ”operacija” traje već neko vreme. Turski mediji su u novembru otkrili i turski forum na kome je jedna tema bila vezana za neverovatnu zaradu strimera koji imaju samo nekoliko desetina gledalaca. Međutim forum nije bio jedini izvor informacija.

Prošlog oktobra, poznati turski strimer Jahrein, je objavio tvit u kojem tvrdi da ima dokumente koji dokazuju optužbe za pranje novca. Jahrein je jedan od prvih koji je rekao da se novac sa ukradenih kartica izvlači preko Cheer-ova i Bit-ova, i urgirao da Twitch reaguje. Neki strimeri su priznali da su učestvovali, ili makar bili uvučeni u ovu celu zbrku, a u kojoj meri su bili svesni ove prevare, to je na turskim vlastima da odluče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top